Puch Classic 28″

Puch cykelPuch är inget nytt märke men har länge varit borta från den svenska marknaden innan det pånyttlanserades våren 2013, då Coop började sälja Puch-cyklar. Puch ägs av Cycleeurope som även distribuerar kända märken som Crescent och Monark. Jag får ingen riktig klarhet var cykeln egentligen tillverkas, men enligt denna sida med svenska cykelmärken har Cycleeurope ”produktionsanläggningar” i Sverige.

puch4Det första intrycket som cykeln ger är att detta är en robust och hållbar cykel med kraftig ram och kvalitetskomponenter, mer hållbar än de enkla och billiga modeller från bl.a. Logan och Biltemas Yosemite. Om man hade gömt logon hade jag kanske trott att det var just en Monark eller Crescent jag pillade på.

Man får ofta vad man betalar för och om man kollar till priset så är Puch-cyklar avsevärt billigare jämfört med bl.a. Skeppshult och Monark. Om Puch håller i längden jämfört med dyrare märken återstår bara att se då man trampat i några år. Eftersom det är ett nylanserat märke vet vi ännu inte hur bra Puch håller sig och än så länge är det svårt att få tag på någon begagnad Puch-cykel t.ex. på Blocket.

Puch Classic är den billigare varianten av dammodellerna och saknar lampa och kjolskydd, men sånt kan man köpa till och montera själv om man vill. Cykeln finns i svart och rött att välja mellan.shimano Nästan alla cyklar har Shimano Nexus-växlar nuförtiden och här har man tre växlar att välja mellan. Växlarna är ganska lätta och den tredje växeln kunde vara något tyngre så att man inte behövde veva så mycket med benen. Den lättaste växeln är så lätt att man nästan kan cykla lodrätt uppåt. Sadeln är av märket Selle Royal och väldigt skön.

Vad döljer sig i paketet?

Vad döljer sig i paketet? En säng från Ikea?

Cykeln levereras 95% färdigmonterad. Det betyder att det du har kvar att göra är att gräva ut cykeln ur all papperskartong, ställa in styret, skruva på tramporna, skruva fast växelreglaget och sätta fast korgen. De verktyg du behöver för detta är insexnycklar, stjärnmejsel och en vanlig skiftnyckel. Man behöver inte vara någon MacGyver för att göra detta men det hade ändå varit kul om man kunde cykla hem cykeln direkt från affären.

Betyg:
3

Slutsats:
Egentligen borde man ha cykeln i över ett år år innan man kan ge ett slutbetyg. Vi har nu haft cykeln i några sommardagar och endast trampat några mil men vår preliminära bedömning är ändå positiv. Man får en bra cykel för pengarna. Den högsta växeln kunde vara tyngre och korgen verkar lite vek (så här sned blev korgen efter endast ett fall i marken). Vi borde återkomma med ett slutbetyg då cykeln och växlarna även utsatts för snö och is. Men som vanlig brukscykel duger den gott och väl.

Annonser

25 reaktioner på ”Puch Classic 28″

 1. Med lite inside information kan jag meddela att puch tillverkas på samma fabriker som deras dyrare ”syskon”. Korgen som blivit skev är exakt samma som finns på åtminstone monark cyklarna 🙂

  • Tack för den informationen! Ja man ser att en del komponenter är samma som på dyrare cyklar. Mycket av priset ligger alltså i märkets status och jag tror att en Puch mycket väl kan matcha Monarks billigare modeller, även om Puch är flera tusenlappar billigare.

 2. Cykeln är förövrigt snarare 99% monterad vid leverans. Logans kommer 95% monterade (antar att det är en faktor till det lägre priset). Men som du skrev är det enkelt att montera det som är kvar, det lite luriga är pedalerna. Garantin täcker inte felmontering av dessa och kan bli kostsamt att reparera.

   • Har för mig att coop tar monteringsavgift så då får man nog anstränga sig om nu inte det är det sista exemplaret eller något haha. Kan vara värt att montera det lilla själv o slippa betala, tar bara 5 minuter om jag inte minns fel.

 3. Hej, tak för bra info om PUCH cykel. Jag köpte en sådan på Coop idag och jag undrar hur du gjorde med växlarna? På min cykel var det redan monterat men de låter hela tiden skumt när jag trampar så det är kanske något jag borde ställa in innan jag använder den? Undrar också om lås samt kjolskydd följde med när du köpte cykeln på Coop? På min var det inget av dem med.
  Tack på förhand!

  • Växlarna borde vara färdigt justerade då du köpte cykeln men det kan man själv göra med en mejsel. Om det knakar och låter skumt hela tiden då du trampar kan det skada cykeln och du borde nog därför fixa detta. Fråga där du köpte cykeln om dom kan hjälpa dig.
   Ingen kjolskydd följde med på Puch Classic men jag tycker det är konstigt att du inte fick något lås. Alla Puch-cyklar jag sett har haft monterade ramlås!

 4. Tack för ditt svar! Då ska jag kontakta Coop och höra varför det inte följde med lås. Hur menar du att jag kan fixa växlarna med en mejsel. Gjorde du någon inställning innan du använde cykeln?

 5. Tack för hjälpen. Coop hade bara lås på vissa av PUCH cyklar då detta är en billigare modell och egentligen inte skulle vara utrustade med lås men de hade fått vissa med lås från leverantören. Jag tror jag hittat felet och det är nog inte växlarna utan kedjeskyddet som sitter för nära kedjan på ett ställe. Ska försöka flytta upp det lite.

 6. Jag köpte en Puch förra sommaren (2013) och är kanonnöjd. Jag hade en nästan ny monark Karin som blev stulen innan, känns väldigt robusta och lika varandra. Tyvärr inget lås och lyse, men annars en kanoncykel, rekommenderad!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s